Podlahy z mechu a kapradí

Odjet do Tyrolska, tam posekat louku, trávu nechat uschnout na slunci, pak ji shrabat a vyrobit z ní tapetu do ložnice, plovoucí podlahu nebo obroučky na brýle. Nezní to úplně realisticky, ale právě tak zpracovává malá rakouská společnost Organoid své povrchové materiály. Za svůj unikátní technoligický postup a udržitelný přístup už vyhrála řadu mezinárodních ocenění. A nyní je dostupná i v České republice.

Odjet do Tyrolska, tam posekat louku, trávu nechat uschnout na slunci, pak ji shrabat a vyrobit z ní tapetu do ložnice, plovoucí podlahu nebo obroučky na brýle. Nezní to úplně realisticky, ale právě tak zpracovává malá rakouská společnost Organoid své povrchové materiály. Za svůj unikátní technoligický postup a udržitelný přístup už vyhrála řadu mezinárodních ocenění. A nyní je dostupná i v České republice.

Zažít přírodu

Největší slovo v oblasti designu má v této firmě sama příroda. Mech, levandule, seno, slupky ze slunečnicových semen, chrpa, káva, citronová tráva, mák, chmel, rozmarýn, skeletony listů fíkovníku, špalda, okvětní lístky růže či vanilka představují jen výběr z přírodních materiálů, které Organoid při výrobě používá. Proč jen přírodní materiály? Vizí Organoidu je v dnešní uspěchané době plné rychle se rozvíjejících technologií prostřednictvím svých naturálních materiálů pomoci obnovit vazbu mezi přírodou a člověkem.

Vidět, cítit a zažít přírodu je to, co chce Organoid zákazníkům předávat. Svým produktům tak nechává jejich autentickou vůni i barvy a při výrobě používá jen ekologická pojiva.

S nimi vybraný materiál smísí a vylisuje do 0.1–3 mm silných plátů. V případě, že klient chce dosáhnout vyšší odolnosti materiálu, lze jej ošetřit oleji a laky. Cílem ovšem je, aby výroba neprodukovala žádné emise, produkty byly ekologicky přívětivé a zdravotně nezávadné.

Udržitelnost a ochrana klimatu

V současnosti tak Organoid nabízí 22 typů povrchů na sedmi různých nosičích. Na přání zákazníka pak zpracuje téměř jakýkoli přírodní materiál, preferuje ovšem organické a lokální zdroje. Sama pak pracuje i se surovinami, které jsou vedlejším produktem jiných odvětví průmyslu a neměly další využití. Ze zpracovaných surovin pak sama vyrábí například plovoucí podlahy, lišty, lepicí panely, tapety, materiály sloužící k odhlučnění místností, průsvitné pláty na stínítka či materiály pro designéry nejrůznějších produktů a obalů.

Zásadním tématem společnosti je udržitelnost a ochrana klimatu. Z toho důvodu měří svou produkci emisí a neustále se ji snaží snižovat a upravovat svůj výrobní proces. Nevyhnutelné emise pak kompezuje investicemi do mezinárodně uznávaných projektů na ochranu klimatu. K výrobě používá jen 100% ekologické zdroje energií. Pokud to jde, používá veřejnou dopravu a vyhýbá se zasíláním objednávek malého objemu. Svým zákazníkům i zaměstnancům se ovšem vždy snaží vyjít maximálně vstříc.

Podělili jste se s námi
o svou podlahu

#infloor

1 2 3 4 5 6